Турска кухня – напитки

Турска кухня – напитки

Наред с постовете за Истанбул, просто няма как да подмина една много важна част от приятното прекарване, а именно храната. Турската кухня е много близка до нашата и за може-би за това много българи се прибират доволни и с пълни стомаси от Турция. Важно е да се спомене, че храната, която се поднася в хотелите, рядко може да ви даде реална представа за истинският вкус на храната. Често по хотелите се готви без много подправки и храната е пригодена за общия вкус.

Турция е държава с много велика история. В пределите на Османската империя са влизали много различни народи, които са допринесли за разнообразието в турската кухня. Има много ястия, които са с гръцки, арменски, арабски корени. Благодарение на това разнообразие в Турция всеки може да намери нещо по вкуса си. Но пак казвам, това няма как да се случи между стените на хотела и на блок масата.

Напитки

Турски чай – çay

Турците са известни с постоянното си пиене на чай, независимо от сезона. Чаят е червен на цвят и има много приятен вкус. Много хора мислят, че този чай е прекалено “превъзбуждащ”, горчив и т.н.. Всъщност не е така, аз лично съм изпивала по около 10 чаши чай на ден, а съм човек, който изобщо не консумира кафе или други напитки с кофеин. Турският чай се пие само и единствено със захар, без лимон и без мед. Без захар чаят има наистина доста неприятен вкус. По заведеният чаят е много по-горчив от домашно приготвеният, защото му добавят разни неща, че да изглежда пресен, но по вкуса веднага си проличава. Няколко пъти съм виждала как турци връщат чая с думите, че искат “пресен”.

f6c650fb44581e809f61e441bbdb212c

Айрян- ayran

Айряна е добре познат и у нас. По вкус е много подобен, както и на вид, изключвайки голямата пяна. Добрият турски айрян винаги има огромна пяна и по традиция се сервира в медни чаши.

Ayran

Салеп- Sahlep

Салепът е една от любимите ми напитки. Прави се смес от салеп, малко нешесте и прясно мляко, която от горе се поръсва с канела, а вече много често и с шам-фъстък. Много вкусно и хранително питие.

1e225b660aa51a5e7dfb20625a8ea0d3

Боза-Boza

Бозата също е добре позната по нашите географски ширини, но в Турция се изработва от булгур. Сервира се с канела и леблебия.

40f0192a4702ff01470bf2ee9ff77236

Шалгам- Şalgam

Забелязвам, че шалгамът навлиза и в България. Лесно може да бъде открит в големите магазини и по пазарите. Много интересна напитка, която лично на мен не ми допадна особено. Има специфичен кисел вкус, а аз не съм фен на киселото. Напитката се приготвя от ряпа и червен морков и до колкото знам е доста добре възбужда апетита.

akdeniz_atesi_hastasi_cocuklara_organik_salgam_h727

Ракъ-Rakı

Ракъ е турска анасонова ракия, много подобна на гръцкото узо.

be378e1bc5fedbdaceb8b9025b379d22

Турско кафе – Kahve

Турското кафе се приготвя в джезве и при самото варене се добавя захар. Има вариант и кафето да е правено на пясък, тогава кафето се казва kumda kahve, но не се предлага във всички заведения.

72b05ba32a0de02de97505ec1d12a71a

Loading Facebook Comments ...

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.