5 вида типични турски ресторанти в Истанбул

5 вида типични турски ресторанти в Истанбул

Забелязали ли сте, че има няколко основни вида типични турски ресторанти? Днес ще ви разкажа за 5 вида типични турски ресторанти , на които можете да се натъкнете по истанбулските сокаци…

1. Механи- Meyhanesi

5 вида типични турски ресторанти в Истанбул

Най-известни са може би, типичните турски механи, в които се чува почукване на малки чашки пълни с ракия и весело подвикване “Şerefe“. Механата има отредено място в сърцето на почти всеки жител на Истанбул и е място, на което се извършват едни от най-личните и интимни разговори и признания. Вечерята започва със студени предястия – мезета, продължава с топли предястия и ,разбира се, завършва с десерт. Механата не е място, през което да минеш и да хапнеш набързо.

Тук вечерта е дълга и е изпълнена със смях или със сълзи. В голяма част от механите има и жива музика, която най-често е в изпълнение на един мъж, който свири на саз и пее. Храната и мухабета се поливат обилно с алкохол, като това най-често е традиционната турска анасонова ракия. Преди години механата е била с мъжка клиентела, но с времето в механите можете да видите и изцяло женски компании.

Както почти всичко в Истанбул и механите, както и видовете ресторанти, които ще видите по-долу се делят на традиционни и модерни.

2. Рибни ресторанти

5 вида типични турски ресторанти в Истанбул

Едва ще е изненада за някой, че основен тип ресторанти, в град чиито граници влизат Босфора, Черно и Мраморно море, са рибните. Тук избора е голям. Можете да изберете луксозен ресторант с fancy гледка към Босфора или малко рибно “капанче” на брега на Златния рог. Тук, табаета е следният: избирате си прясна риба от тезгяха, която съответно, според вашите предпочитания, бива изпечена на скара, на хартия или изпържена. В тези ресторанти също има богат избор на мезета и в голяма част от тях можете да прокарате рибата с ракийка.

3. Кебаб ресторанти

5 вида типични турски ресторанти в Истанбул

Помисляйки си за турска кухня, човек най-често се сеща за кебаб. За това и типичните кебабчийници са често срещани. В кекбабчийниците обикновено се предлагат студени мезета, 2-3 вида супа, хляб, питки, лахмаджун и доста видове кебаб, който бива сервиран с топла и студена гарнитура. Този тип заведения са стандартни ресторанти със сервитьори и затворена кухня, защо го пояснявам, ще разберете от следващият тип рестанти, които са:

4. Оджакбашъ – Ocakbaşı

5 вида типични турски ресторанти в Истанбул

Оджакбашъ в буквален превод означава главата на огнищто. Тези ресторанти, отново, основно предлагат кебаб, но той се приготвя на огромна отворена скара и майстора приготвя месото пред очите на клиента. Много хора обичат да наблюдават процеса на приготвяне на самото месо и за това този тип кебапчийници са толкова разпространени.

5. Еснаф Льокантасъ – Esnaf Lokantası

5 вида типични турски ресторанти в Истанбул

Еснаф Льокантасъ или в превод “занаятчийски ресторант” са гръбнакът на всеки истанбулски квартал. Те са най-достъпните и разпространени ресторанти в Турция и са основният вид ресторанти, в които хапват туристите. Храната се приготвя в големи количества, които биват изложени и клиента минава и си избира. В този тип ресторанти могат да се опитат различни типични турски супи, “манджи”, вегетариански и местни ястия. На тези места, се хранят хора, които искат “домашно” приготвена храна, но нямат време да си сготвят. Тези заведения не предразполагат към дълги срещи и разговори. Тук се хапва набързо и продължаваш по пътя си..

Loading Facebook Comments ...

One comment

  1. Два пъти съм била в Истанбул и винаги съм посещавала два от типовете ресторанти които сте споменала: Мейханеси и стандартния рибен ресторант.
    Определено трябва да се опита от традиционната храна независимо коя страна се посещава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.