“Ние броим врабчетата”

Ние броим врабчетата

“Ние броим врабчетата”

Виждали ли сте скоро врабче? Забелязвате ли, че през последните години броят на тези малки пернати намалява? Станете част от кампанията “Ние броим врабчетата” и заедно ще помогнем на  Българското дружество за защита на птиците да събере информация за числеността на врабчетата и за факторите, които им влияят.

Миналата седмица, чух по радиото за кампанията “Ние броим врабчетата” и се замислих от колко време не съм виждала от този вид градски птички. В Пловдив най-многобройни представители на семейство птици са гълъбите, но като се замислих си спомних, че когато бях малка в града имаше и страшно много врабчета. Какво стана с тях и защо изчезнаха? Отговор на тези въпроси търсят също и от Българското дружество за защита на птиците.

Ние броим врабчетата

Какво ще правите на 8 април (събота) от 09:00 до 12:00 часа? Ще пиете кафе на терасата си или някъде навън с приятели? Ще сте на разходка с половинката или на някоя детска площадка с детето? Бихте ли отделили 10 минути от времето си в този часови диапазон, за да видите колко врабчета от трите основни вида в България ще прелетят край вас?

Аз лично смятам, че тези 10 минути не само няма да натоварят деня ви, а точно обратното. Ще вдигнете очи към дърветата и за 10 минути ще се откъснете от всички мисли, които за тези минути в друга ситуация биха тровили съзнанието ви. Ако има малчуган край вас може да поиграете на изследователи на птици и заедно да помогнете на България.

Ние броим врабчетата

Защо на България ли? Ако един ден чуете по новините, че вече в големите градове на страната няма врабци, няма ли да изпитате тъга? Да не споменавам, че всеки изчезващ вид животно лека по-лека действа пагубно на екосистемата. Тъжното е, че през последните 10 години популацията на домашните врабчета е намаляла с 31%.

Можете лесно да се включите в кампанията “Ние броим врабчетата” като изберете място, на което да застанете на 8 април сутринта за точно 10 минути и да се регистрирате на vrabcheta.bg . Хубаво би било да знаете и трите най-често срещани вида врабчета – Домашно, Полско и Испанско. Аз лично смятам да сваля снимки на трите вида на телефона си и така да съм сигурна, от кой вид врабчета колко броя съм видяла.

Искрено вярвам, че това ще бъдат едни смислени 10 минути от живота ми.

Посетете официалният сайт на кампанията за повече подробности.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.