Ъруин Шоу- Богат, Беден и Просяк, Крадец

Ъруин Шоу- Богат, Беден и Просяк, Крадец

Два страхотни романа на невероятният Ъруин Шоу…

 

Чудих се дали да напиша две отделни публикации за двете книги, но като взех предвид факта, че “Просяк, Крадец” е продължение на “Богат, Беден” реших, че трябва да ги обединя.

Ъруин Шоу

Ъруин Шоу е американски писател от еврейски произход, станал известен с романите си “Богат, Беден” и “Вечер във Византия”. Днес ще ви говоря за “Богат, Беден”, роман който прочетох на един дъх и нямах търпение да прочета и втората му част “Просяк, Крадец”. От много години виждам и двете книги в стаята на майка ми и всеки път си казвам ” Трябва да ги прочета”, но винаги оставаха на заден план. Е, може би е било писано да ги прочета в точно този момент и етап от живота си. Възнамерявам да ги препрочитам през няколко години, защото това са два наистина страхотни романа, но определено първата част ми допадна повече.

Богат, Беден

В романа “Богат, Беден” главни действащи лица са семейство Джордах и по-скоро техният син Рудолф. Рудолф, който от 16 годишно момче, разнасящо всяка сутрин в 5 кифлите,които баща му приготвя в хлебарницата си по хотелите, става един от най-богатите хора в Америка. Освен историята на Рудолф, автора проследява живота на всички носещи името Джордах.

Бащата- Аксел, осакатял бивш военен от Германия емигрирал в Америка и превърнал се в хлебар агресивен и коравосърдечен човек.

Майката- Мери, изстрадала от живота жена с не особено стабилна психика и предполагаеми ирландски корени.

Гретхен – по-голямата сестра на Рудолф( Руди) участваща и в двата романа. Скромно момиче, мечтаещо да се махне от бащиният дом и да стане актриса в Ню Йорк.

Томас – по-малкият брат на Руди, черната овца на семейството. Мога да кажа любимият ми персонаж. Том претърпява най-ясно изразено личностно развитие и съм сигурна, че ще влезе и във вашите сърца.

Просяк, Крадец

Във втората част на романа “Просяк, Крадец” се проследява живота на синовете на Гретхен и Томас. Руди и Гретхен все още са живи и продължават да се развиват персонажите им.

Умишлено не искам да се впускам в подробности за сюжетните линии на двата романа, защото рискувам да издам нещо, а ми иска да прочетете книгите без грам очаквания към сюжета и да потънете в романа като мен.

С ръка на сърцето мога да кажа, че това са книги, с които няма да си загубете времето!

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.