Дворецът Топ Капъ

Дворецът Топ Капъ

Много мислих от къде да започна пътешествието из Истанбул. Спрях се на дворецът Топ Капъ, защото за мен той беше най-интересното за посещение място. Не само самият дворец, а уникалните музейни експонати, които могат да се видят зад неговите стени.

Топ капъ

Мисля, че трябва да започна разказа си за този екзотичен дворец от обяснението на името му. Topkapı Sarayı – Дворецът на портите топове, взел името на една близка порта. Дворецът е бил дом на султаните от 1465 год. до 1853 год. Дворецът е построен по желание на Султан Мехмед Завоевателя, в основите му е стар византийски дворец. Цистерните на византийският дворец днес са една от най-големите забележителности в града (Yerebatan Sarnıcı). Размерите на двореца не са били като тези в днешно време, крепостните стени могат да бъдат видени навсякъде по европейският бряг на града, но основната част на двореца е добре запазена. Паркът Гюлхне, намиращ се в непосредствена близост до двореца, също е бил част от огромният комплекс.

640px-Model_Topkapi_Istanbul_(3)

Архитектурата на двореца е много “проста” и функционална. Много повече средства са се влагали в изграждането на джамии и казарми.

Имперската порта – Bâb-ı Hümâyûn

Султанската порта е построена през 1478 год. и е облицована с мрамор. Над портата са изписани стихове от корана, красиво клиалиграфско произведение и подписа на Султан Абдулазиз. Минавайки през портата се озоваваме в Първият двор.

dis_kapi_0

Първият Двор 

Този двор е познат още като Дворът на Еничарите или Парадният двор. Това е мястото, което е било достъпно за всеки от простолюдието. Тук посетителите са оставяли конете си, чакащите за аудиенция са султана, също са оставали да пренощуват тук. На това място се е събирал народа за петъчната молитва. Тук също са се извършвали парадите на османската войска, а църквата Св.Ирина се използвала за оръжейница. От дясната страна на Султанската порта е фонтанът на Екзекутора – Cellat Çeşmesi, мястото където екзекуторите са миели ръцете си след екзекуция.

topkapi-palace-first-garden

Султанската порта- Bâb-üs Selâm и вторият двор

Също позната като средната порта, е входът към вторият двор. От тук нататък право да влизат има само официалните власти и чуждестранните посланици. От тази порта нататък само султанът има право да язди кон. Портата с две кули-наблюдателници. Смята се, че жените от харема са наблюдавали от тук парадите в предният двор.

DSC08696_7_8_tonemapped-L

Вторият двор или площадът на Дивана е мястото където султанът е приемал своите посетители. В този двор спокойно са се разхождали множество пауни и газели. Това е административният двор, тук се е намирал Диванът, кухните, султанските конюшни, султанската болница, Кулата на Справедливостта и други.

topkapimuzesi3

 Третият двор 

Това е мястото, където се намира харема и покоите на султана и принцовете. Тук се намират също така съкровищницата, библиотеката, няколко павилиона с уникални картини, миниатюри и книги. В харема могат да се видят общата спалня, в която са спали наложниците, покоите на султана, на принцовете и на кралицата майка (Валиде султан). Тук можете да минете по “Златният път” пътят от стаите на наложниците до покоите на султана. Много интересен е и султанският хамам със златната решетка, която е поставена с цел да предпази султана и Валиде султан от евентуално покушение.

Untitled design (1)

Четвъртият двор

Това е едно страхотно място  с невероятна гледка към Босфора. Тук е стаята за сюнети, също така има страхотни павилиони и фонтани.

ME0000080973_3

Едно от нещата, които искрено ме впечатли в двореца беше уникалната колекция от… какво ли не… Наистина това е мястото, на което можеш да опознаеш най-добре османският бит и култура. В джамията също така има уникални религиозни реликви.

Дворецът е отворен всеки ден без вторник.

От 26 октомври до 15 април е със зимно работно време от 9 до 16:45, като касите продават билети до 16 часа.

От 15 април до 26 октомври дворецът е отворен от 9 до 18:45, като билет можете да закупите до 18 часа.

Цената на билета без хрема е 30 лири, ако желаете да посетите харема трябва да се закупи допълнителен билет от 15 лири, така цялостната обиколка на Топ Капъ е 45 лири. 

Loading Facebook Comments ...

2 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.