Джамията Султан Ахмед / Sultan Ahmet Mosque

Джамията Султан Ахмед / Sultan Ahmet Mosque

Джамията Султан Ахмед (Sultanahmet Camii) е по-позната в България като синята джамия. Бих казала даже, че е много голям броят на хората, които изобщо не знаят истинското име на тази джамия. Прозвището “Синята джамия” получава заради сините плочки, с които е украсен интериорът ѝ.

sultanahmet-cami-wallpaper

Построената по времето на султан Ахмед I в периода от 1609 до 1616 с цел да засенчи огромната Света София. За това и джамията Султан Ахмед е построена точно срещу христянския монумент. Факт е обаче, че въпреки огромното старание на архитекта Седефкяр Мехмед Ага, османският храм остава в сянката на Света София.

Според една легенда султанът искал всички минарета на джамията да са златни, но поради липсата на достатъчно злато, архитектът решил да построи шест минарета, за да има все пак нещо уникално. Това е първата джамия в Турция с шест минарета. Поради броя на минаретата султанът бил остро разкритикуван и определен като самонадеян, защото до този момент единствената джамия с шест минарета в света била тази в Кааба в Мека. Султанът бързо разрешил проблемът като заповядал на джамията в Кааба да бъде построено още едно седмо минаре.

sutan ahmet

И все пак сама по себе си Синята джамия е един прекрасен мюсюлмански храм, който заслужава да му отделите известно време. За мен лично е грехота, ако човек се намира в историческият център на Истанбул и не посети тази забележителност. Тук е може би и момента да споделя, че като действаща джамия посещението ѝ е напълно безплатно.

sutanahmet mosque

За украсата на вътрешността на джамията са използвани над 20,000 плочки, изрисувани с над 50 различни вида лалета. Голям е и броят на прозорците – 260 броя.  Джамията е много внушителна както отвън така и отвътре. Всъщност самата джамия е във вътрешността на голям религиозен комплекс, в който влизат библиотека, болница, хамам и училище. В комплексът има и Султански Павилион, в който е почивал султана преди и след намаз. Тук се намират и гробниците на Султан Ахмед I, Кьосем Султан и техните синове Мурад IV и Осман II.

mosque

При посещението на всички джамии трябва да се спазват няколко основни правила, които в джамията Султан Ахмед се спазват строго. И жените и мъжете трябва да са със скрити колена. Ако не са на входа им дават едни…. чаршафи, който да вържат около кръста си и да се прикрият. Преди влизане в джамията обувките трябва да се събуят, като на входа има торбички, в които можете да сложите обувките си и да ги вземете с вас. Последното е силно препоръчително, защото има реален шанс, ако оставите обувките си отвън, никога повече да не ги видите. Жените трябва да са с покрита коса и рамене. Препоръчвам когато посещавате, която и да е мюсюлманска държава да си носите шал. Ако нямате отново на входа можете да вземете един.

Работно време: от 9 часа сутринта. Джамията  е затворена за туристи 30 минути преди и 30 минути след молитва. В петък заради петъчната молитва джамията е затворена за два часа. Не могат да се кажат точните часове за намаз, защото той зависи от изгрева и залеза.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.