Небостъргача Сапфир / Istanbul Sapphire

Небостъргача Сапфир / Istanbul Sapphire

Миналата седмица за пръв път се качих на страхотната тераса на небостъргача Сапфир ( Istanbul Sapphire). Това е най-високата сграда в Турция и в годината на завършането ѝ е била четвърта по всочина в Европа. Днес нещата са се променили и Сапфир вече се нарежда чак на 19 място.

_52804651_011999714-2

Интересно при него е, че това всъщност е жилищна сграда, в която малко хора могат да си позволят да живеят. В небостъргача има още мол, голф игрище,закрит басейн, Спа център, ресторант и най-важото и интересно за турситите – 360 градусава гледка от последният 54 етаж, където се помещава така наречената seyir terası.

Sapphire4

За малко ще се спра на няколко факта за сграта малко известни на голяма част от туристите, които я посещават. Istanbul Sapphire е високо-технологична сграда. Това е и пършата екологична сграда в Турция. Сграда е с двойна фасада,която осигурява на вътрешната част на сградата идеална изолация независима от външните климатични условия и шум. Между вътрешната фасада и съклената външна фасата, която ние виждаме отвън, са разположени така наречените вертикални градини. Архитектите и сторителите на Сапфир твъдят, че сградата би оцеляла при залетресение с магнитуд 9 по Рихтер.

Sapphire

Въпреки, че сградата е супер одобна за посещение поради факта, че има спирка на метрото в подножието ѝ, ние бяхме с кола. Това е може би едно от малкото места в Истанбул, където няма да имате проблем с паркирането, защото паркингът е на 6 етажа. След като закупите билетите си от касата, ще ви направят няколко снимки на син фон, които по желание можете да закупите.

Изкачването с асансьора става доста бързо и неусетно, но не и неприятно. Скоростта, с която той се движи е между 18-20 км/ч. Излизайки на терасата се озовавете на 238м над земята. Аз не си падам много по височините, но и не бих казала, че ме е страх. Горе не изпитах страх, даже обратното залепих се като муха за стъклото. Бих ви посъветвала да си вземете връна дреха, защото доста духа.

istanbul-sapphire-avm-safir-seyir-41

Слизайки от асансьора се озовавате на първата открита тераса, след това се влиза в закрита част от кафенето, след което отново открита тераса и накрая се намира посещение, в което е разположен магазин за сувенири, симулацията на обиколка с хеликоптер над Истанбул и мястото, от което можете да закупите снимките, които са ви направени долу на входа. Докато бяхме там си мислих какво ли е чувството от работното ти място да се разкрива толкова прекрасна гледка.

Ние нямахме време да “летим” с хеликоптера, но всичко който са се качвали казват, че е много готино и прятно. Имайте предвид също, че и симулацията е същата като в Миниатюрк.

Гледката от върха на Сапфир наистина е прекрасна. Някак си започваш да осъзнавае колко е огромен градът, въпреки ,че успяваш само да видиш част от европейският му бряг. Аз също се изненадах колко е голяма Београдската гора. От втората отворена тераса се разкрива гледка към трите моста над Босфора и определено тя ми стана по-любима от първата.

Адрес: Levent, Eski Büyükdere Cad. No:1 D:1, Beşiktaş/Istanbul

Цена без 4D Cinema: Студенти, учители, 65+: 15лири ; Възрастни: 18лири

Цена + 4D: Студенти, учители, 65+: 23лири ; Възрастни: 28лири

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.