Света София – Истанбул

Света София – Истанбул

1

В публикацията за музеите, обещах, че ще направя отделна публикация за Света София. Hagia Sophia е едно от най-внушителните и въздействащи места, в които съм влизала. Факт е, че и аз по принцип обичам да разглеждам църкви, катедрали, джамии и всякакъв тип религиозни сгради. Разбира се, не влизам във всяка църква или джамия, която видя, но много често в някой от тях могат да се видят невероятни архитектурни и художествени произведения.

bf014f4470efbb2d7165478a6e269b8e

Света София (Ayasofya)  ми въздейства първо с размера си. Бях разглеждала снимки на този музей само от вън и наистина нямах никакви очаквания за това какво ме очаква вътре. Два пъти съм посещавала това място и наистина го препоръчвам на всеки още при първо ходене. Света София е едно от най-посещаваните и разпознаваеми места в Истанбул, а това разбира се не е случайно.

sveta sofia

Света София е построена през  532-537 г. по време на управлението на Юстиниан I и до 1520 година е била най-голямата църква в света. Построена е като православна църква, след завладяването на Цариград от османците е превърната в джамия, а по-късно Мустафа Кемал Ататюрк я обявява за музей.

ba559c8054ced59ce962178e59fd5b53

Сградата е с типична византийска архитектура, като във вътрешността и се сблъскват исляма и християнството. От няколко години лявата вътрешна част на сградата е в реставрация и все още не съм имала шанса да я видя без скелето вътре. Интересно е, че от както е обявена за музей, сградата постоянно е в реставрация, която цели да я доближи максимално до оригиналният и вид. Възстановени са много красиви златни мозайки изобразяващи Исус Христос, Дева Мария и някой от византийските императори като Юстиниан I, Йоан II Комнин и съпругата му принцеса Ирина.

0cca4c8d7a91cb4f91a831656c491455

Не забравяйте и двора около Света София и най-вече фонтана и султанските гробници.

bc72f88b6c6f9426d2416273dfe60f2e

И двата пъти, когато посетих Света София отвън се виеше ужасна опашка, която първият път беше на път да ме откаже от посещението, но се оказа, че опашката се движи доста бързо и организирано. Мислих, че ще чакаме поне час и половина, но след около 30 минути вече бяхме на касите. И двата пъти не разбрах колко бързо мина времето, защото постоянно разглеждах какво има около мен и не усетих кога стигнахме до касата , а и в приятна компания и сладки приказки времето преминава неусетно.

efe04e61b24cd6cd8371f2bf32cf53b7

 

Информация за входната такса и работното време на Света София можете да намерите в тази публикация.

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.