Фестивалът на лалето в Истанбул

Фестивалът на лалето в Истанбул

 

С наближаването на пролетта наближава и един много красив фестивал. През април месец в Истанбул настава истинско цветно шествие. В най-големите паркове в града се засяват милиони лалета, а покрай булевардите цветното шествие не изостава. Градът освен от лалета прелива и от туристи. Останала съм в впечатлението, че това е един от най-предпочитаните за екскурзия до южната ни съседка момент. Тази година фестивалът съвпада и с великденските празници и предполагам наплива от туристи ще е още по-голям. Но това не трябва да ви спира, защото момент с малко туристи (освен може би през януари и февруари) в този град няма.

🌹🌹🌹😍 #istanbul #lalefestivali #lale #hidıvkasrı

A photo posted by pempegonlumsende (@pempegonlumsende) on

Лалето е един от символите на Турция. То е било знак на богатство и възможности. По време на османската империя има период наречен “Времето на лалетата”. Забранено било тези цветя да се отглеждат извън султанската столица, а при нарушаване на тази забрана наказанието било изгонване от страната. През 2006 година турското правителство, решава да върне блясъка на лалетата в Истанбул и посяват милиони лалета из истанбулските паркове и улици. През 2013 броят на засетите лалета е 13 милиона!

Emirgan Tulip Fesitval 2014-2783

Най-големият и цветен парк по време на фестивалът безспорно е Емиргян (Emirgan Korusу). Миналата година в него са цъфнали 2,308,000 лалета. Имах щастието да посетя парка точно на Цветница миналата година и наистина нямаше по-подходящ начин да отпразнувам именният си ден. От тук също можете да си купите луковици на най-различни видове лалета на доста прилични цени. При посещението си на Емиргян трябва да вземете предвид, че по време на фестивала трафика към парка може да е ужасен (както при нас, пътувахме 6 часа до там), но това си е до късмет. Ако ще ходите до парка самостоятелно, а не с организиран транспорт , може би е най- добре да заложите на морският транспорт.

8

Следващият парк, който също успях да посетя минала година по време на фестивала и също беше много красив е Гюлхане парк ( Gülhane Park) . Това е паркът, който се намира непосредствено до дворецът Топ Капъ. Там миналата година е имало 1,365,000 лалета.

Emirgan Tulip Fesitval 2014-2803

Другите паркове със засилено цветно присъствие са:

Göztepe Gül Bahçesi (Cemil Topuzlu Caddesi, 60 yil Parki Ici, Kadikoy)– 1,800,000 лалета

Yildiz Park (Yildiz Mahallesi, Besiktas) – 830,000 лалета

Büyük Çamlıca Korusu (Büyük Çamlıca Uskudar)-500,000 лалета

Soğanlı Bitkiler Parki (Yedikule Mahallesi, Fatih) – 500,000 лалета

Beykoz Korusu (Beykoz Mahallesi) – 250,000 лалета

70380146

Както само можете да се убедите не е задължително да посетите непременно Емиргян, за да видите лалетата. Изберете парк, който можете лесно да съчетаете с програмата си и се насладете максимална на тези цветна феерия!

#no #filter #sultanahmet #meydanı #ayasofya #lale #festival #istanbul

A photo posted by @lilyanayotova on

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.