Цистерна Базилика / Yerebatan Sarnıcı Istanbul

Цистерна Базилика / Yerebatan Sarnıcı Istanbul

Можете да срещнете различи имена на това мислично място, известно е като Водохранилището, Цистерните, Йеребатан, Йеребатан Сарънджи, водният подземен дворец, потъналият палат и всякакви други още по-завъртяни имена измислени от туристическите агенции. На турски мястото се нарича Yerebatan Sarnıcı, което означава Цистерна Базилика. Името и идва от факта, че е построена под двора и с пропорциите на стара базилика.

Yerebatan

Издрадена е към 542 година от Юнистиан, като е била част от водоснабдителната система към “Света София” и императорският дворец. Образува правоъгълник с размери 138м на 65м. В нея има 336 колони, които поддържат квадратни арки, изградени без засводяване, издигащи се на 8 метра над земята. Голяма атракция за туристите представляват двете глави на Медуза Горгона, открити едва през 1985-1988. Едната глава на Медуза е поставена настрани, а другата наобратно, заради поверието, че който погледне Медуза в очите се превръща в камък. Доказано е, че двете глави са по-стари от останалите колони в цистерната, което води до мисълта, че са докарани от друго по-древно място, като постваянето им е било с цел защита на сградата.

Yerebatan

Много легенди се носят около това място. Една от тях е, че цистерните са огромни и всъщност цялата “Света София” се намира върху огромна цистерна, по която могат да плават кораби.

Това е единствената цистерна в Истанбул запазила функциите си. С нейните води се захранват градините на дворецът “Топ Капъ”. Въздухът долу, противно на моите очаквания е изключително свеж, а и през лятото долу е адски приятно, защото разликата в температурата вътре и вън може да достигне 20 градуса.

Yerebatan

Слизайки по сълбите на цистерната очаквах да ме хване страшна клаустрофобия, но се оказа, че тези мои страхове са напълно неоснователни. Първо както казах помещението е със страхотна циркулация на въздуха, таваните са адски високи, светлината е приглушена, музиката е приятна и релаксираща, във водата се разминават сените на безброй риби и всички посетители разговарят тихо. Няма го забързаният туристически поток. Тук нещата се случват по-бавно и по-тихо. Мястото наистина е мистично!

Адрес:Yerebatan Cad. Alemdar Mah. 1/3 34410 Sultanahmet-Fatih/İSTANBUL

Работно време: всеки ден от 09:00 до 17:30

Цена: 20 лири

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.