Postcode: Moda, Kadıköy, Istanbul

Moda, Kadıköy,Istanbul

Postcode: Moda, Kadıköy, Istanbul

От днес започвам нова рубрика “Postcode”. В нея ще ви разказвам за интересни места по света и както може би очаквате, основно в Истанбул. Днес ще се спра на един от любимите ми квартали в Истанбул- Moda, Kadıköy.

И друг път съм споменавала, че градското устройство на мегаполиса не е като това в България. Градът е разделен на големи основни квартали (ilçe), който квартал е разделен на по-малки “подквартали”(semt), които пък от своя страна са разделени на още по-малки части, наречени mahalle или по нашенски-махали. Обяснявам всичко това, защото Moda е semit в Kadıköy, който е ilçe. На картата Moda е Caferağa, но не знам някой да нарича мястото все още така, освен когато дава точен адрес.

Gitmeyin bir yere, Gitmek şart mı?

A photo posted by @handeerdemir on

Kadıköy или Кадъкьой е известен като азиатският Таксим. Следователно там се срещат основно млади хора, страхотни заведения, магазини и изобщо една много приятна обстановка. За мен Kadıköy и по-точно Moda се превърна в едно много любимо място. Много по-любимо от Таксим и от почти всички други части на Истанбул, които съм посетила до момента.

⛪️ #kadikoysokak

A photo posted by #kadikoysokak (@kadikoysokak) on

Ако сте били в Капана в Пловдив, лесно ще можете да си представите духа на Мода. Жив, артистичен, интересен, в някой пресечки почти сюрреалистичен. Това е един по-различен Истанбул, един по-освободен и по-спокоен.

Sokağımıza #graffiti ci gelmiş haanıımmm 😁🌈🎨

A photo posted by Seval Kaya (@damagedlemon) on

Moda има няколко отличителни белези – това са минималното наличие на покрити жени ( и изобщо силно консервативното и религиозно население, което се забелязва в Таксим), огромната любов към животните, силната социална позиция, арт ателиетата и страхотните заведения. Случайно открихме и тесните спокойни улички с минимално наличие на автомобили, цветя и котки на всеки прозорец и изобщо един по-бохемски начин на живот. На всякъде е чисто и подредено, хората са усмихнати и са някак си по-дружелюбни от масата истанбулски жители.

iyi akşamlar #kadikoysokak

A photo posted by #kadikoysokak (@kadikoysokak) on

Не си представяйте Мода като място с нестихващ нощен живот и залитащи подпийнали студенти на всеки ъгъл. Там обстановката е коренно различна. Улични музиканти свирят в малък парк, а около 30 човека са насядали по пейките и по тревата, пият бира и пеят с тях. Вратите на заведенията са отворени и изглежда, че на тротоара има повече хора, от колкото вътре, които разговарят и се смеят.

Може би ви се е сторило малко странно като казах, че кварталът е социално отговорен. Като цяло Кадъкьой и управата му имат една малко по-различна позиция от другите квартали в града. В Мода това се усеща много силно, няма ги просещите на всеки ъгъл, има социални дейности и забавления почти всяка седмица за малки и големи. Постоянно можете да срещнете доброволци, които събират средства за някаква кауза или група млади хора, които окачват фенери по дърветата за да направят улицата по-цветна.

#Kadıköy #Moda #Renkli #Işıklar #Mükemmel #nofilter #istanbul #oneistanbul

A photo posted by Zeynep (@zeynepztrk20) on

Споменах и за обичта към животните… докато се разхождахме попаднахме на “котешки квартал”. Между сградите имаше място оградено с ограда и една идея защитено, където имаше около 20-30 котешки клетки, застлани с одиела и хавлии, в които спях спокойни и охранени “наемателите”. Отпред пред клетките имаше безброй купички пълни с гранули, консерви и вода. По-късно попаднахме и на други такива места из квартала, но не толкова “мащабни”. Пред почти всяко заведение или магазин има купички с храна и вода. Много от заведенията имат стикери, които ви уведомяват, че кучето ви е толкова добре дошло вътре в заведението, колкото и вие.

Teyze naptın ya……

A photo posted by Cansu Alpsoy (@calpsoyy) on

Moda има и едно друго огромно предимство и това е прекрасната крайбрежна алея. Всъщност те са две- едната води до пристанището на Kadıköy и от нея се разкрива прекрасна гледка към Топ Капъ и европейският бряг. Другата алея съответно е в посока към Азия. И двете алеи са чисти, озеленени и пълни с фитнес площадки и такива за деца.

Ако вече сте посетили основните забележителности на града или искате да видите едно малко по-различно лице на Истанбул, това е вашето място!

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.