#Книжен пост 1

#Книжен пост 1

Голямо четене пада в последно време. Бих искала да споделя няколко думи за малка част от книгите, които прочетох напоследък. Ако имате регистрация в GoodReads можете да ме намерите ТУК.

Елиф Шафак- Майстора на куполи

Елиф Шафак-Майстора на куполи

Вече спокойно мога да заявя, че съм прочела всички книги на Елиф Шафак преведени на български. Определено много харесвам авторката и всяка нейна книга изчитам за два дни. “Майсторът на куполи много ми хареса и я прочетох много лесно. Тъй като съм голям почитател на животните, а тук е силно намесен един слон, нямаше как да не ми хареса. Хареса ми, че е добре разгърнат образът на Мимар Синан и то по начин, о който аз самата винаги съм си го представяла. В книгата са описани реални персонажи и събития, вплетени един в друг по типичният за Шафак начин. Действието се развива по време на трима султани, но само образът на Сюлейман е по-подробно описан. Ако харесвате книгите на Шафак не пропускайте историята на Джахан и слонът Чота.

Колекционерът- Джон Фаулз

Колекционетът

Първата част на книгата, която се разказва от гледна точка на психопата ми беше по-интересна, от колкото втората част от гледната точка на жертвата. Признавам малко ми омръзна да чета едни и същи неща. Добре, че мацката се разболя и спря да пише в дневника си и краят отново беше разказан от похитителят ѝ. Много неща ми липсваха в книгата, но не беше и ужасна. В книгата се разказва за един влюбен мъж, който решава да отвлече момичето на мечтите си. Накрая, разбира се, се оказва, че тя далеч не е това, за което я е мислил. По мое лично мнение, тя е супер досадна. Не бих я изтраяла и два дни в мазето си.

Трилогията “Жозефин”- Катрин Панкол

trilogiqta-na-katrin-pankol

Книгите ме грабнаха с интересните си заглавия и корици. “Жълтите очи на крокодилите”, “Бавният валс на костенурките” и “Катеричките от Централ Парк са тъжни в понеделник”. Главна героиня в книгите е Жозефин неуверена в себе си жена, майка на две съвършено различни една от друга дъщери и изневеряващ съпруг, заминаващ за Кения с любовницата си. На хоризонта се появява и бляскавата ѝ сестра Ирис- богата, отегчена и очакваща обожание от всички. Книгите се развиват и четат бързо, но последната книга ми хареса най-малко и четенето ѝ ми вървеше по-трудно. И все пак, силно ми допадна начина на писане на Панкол и мисля да прочета още от книгите ѝ.

Хартиени Градове- Джон Грийн

Хартиени градове

Отнесох се към този автор с леко пренебрежение, защото ми омръзна от всякъде да слушам за “Вината на нашите звезди”, която след като прочетох “Хартиени градове” все пак смятам да прочета. Та, да се върна към “Хартиени градове”. Очаквах ,че ще няма да ми хареса много, но я прочетох на един дъх и много ми хареса. Води се тинейджърска литература и съм съгласна. Ще се радвам, ако подобен род книги навлязат в библиотеките на тинейджърите и изместят лудостта по вампири и върколаци ( не говоря за “Здрач, за мен те са друга бира). Куентин от малък е влюбен в импулсивната Марго. След една нощ, която неочаквано прекарват заедно, Марго изчезва, а Куентин и верните му приятели се захващат с откриването ѝ. Въпросът е иска ли това хартиено момиче да напусне хартиеният си град?

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.