Халед Хосейни – Ловецът на хвърчила

Халед Хосейни – Ловецът на хвърчила

Сигурна съм, че са малко от вас хората, които не са чели тази книга или не са гледали филма. Разбира се, книгата (поне за мен) е много по-добра. Една страхотна книга за приятелството и разбира се, предателството. Но какво е чувството когато не си ти предадения, а си в ролята на лошия? Отговора на този и още други въпроси намерих в тази много истинска книга.

The-Kite-Runner-PlayHouse-1024x724

 

Романите на Халед Хосейни ми показаха другият Афганистан. Този, който е бил преди и е бил много по-модерен от сегашният.За по-модерният Афганистан разбрах от друг негов роман. В този съзрях жестокостта, пред която са изправени тези хора. Режимите, които ги карат да оставят всичко и да заминат към непознати държави, с непознат език, традиции и религия. Показа ми още мизерията и нищетата пред, която са изправени тези, които не са успяли да избягат.

С какво ми беше известен Афганистан преди? С Осама бин Ладен, с война и с талибани. Не знаех, че Афганистан е бил под руската комунистска шапка, нито, че хората са виждали в лицата на талибаните, своето спасение и своето светло бъдеще. Същите тези талибани, които само дни след като свалят комунистическият режим, показват на света истинското си лице.

В този роман всъщност се разказва за едно приятелство, за господаря и слугата, за грешките, за прошката и за сляпата вяра на един, привидно прост човек, към истинската доброто у хората. “Ловецът на хвърчила” е историята за живота на Амир, син на богат и суров търговец и Хасан неговия до гроб верен слуга. Всичко между тях е почти прекрасно и живеят блажен живот, докато Хасан не изрича думите “За теб и хиляда пъти” и тръгва да хване едно падащо хвърчило.

 

Не искам да разказвам повече за романа, той самият говори достатъчно за себе си. Някой определят романа като брутален, мрачен, депресиращ и неща от този сорт. За мен също имаше няколко доста тежки сцени по време, на които изпитвах неприятно чувство в стомаха и си казвах това не е истина. Но това е живота, за жалост той е толкова грозен не само по време на война и в страни като Афганистан. Той е такъв почти навсякъде, важното е ние да намерим красивото и хубавото в него. В тази книга, аз намерих няколко хубави неща и ме накара да си задам някои въпроси. Накара ме да потърся снимка на Кабул, да разбера разликата между сунити и шеити и още много неподозирани от мен неща.

Препоръчвам романа на всеки, който е готов да застане лице в лице с една, според някой, брутална история. Като финал ще кажа,че тази книга ме накара да потърся и другите от автора, което за мен е показателно, че ме е заинтригувала истински.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.